ФИЛИАЛ «НАУЧНО-ИННОВАЦИОННЫЙ ЦЕНТР ЖИВОТНОВОДСТВА» ТОО «КазНИИЖиК» г. Нур-Султан, пр. Абая 13, БЦ «Іскер», 4-этаж, офис-401, тел.: +7 7172 729506, e-mail: nic-zhiv@plemnic.kz

«Қазақ мал шауашылығы және жемшөп өндірісі ғылыми -зерттеу институты» жауапкершілігі шектеулі серіктестігінің «Мал шаруашылығы ғылыми-инновациялық орталығы» филиалы сүт және жемшөп сапасын бағалау зертханасында сүттің химиялық құрамына кешенді талдау жүргізіледі, инфрақызыл спектрометрия әдісімен соматикалық жасушалардың саны анықталады, сондай-ақ Foss Analytical (Дания) компаниясы өндірісінің өнімділігі жоғары талдаушысының көмегімен мал тұқымын, өнімділігін, жасын, жынысын ескере отырып, ауыл шаруашылығы малдарын азықтандырудың теңдестірілген рациондарын әзірлеуге болады.

Зертхана тарихы

  2011 жылы “ҚазАгроИнновация” АҚ шешімі бойынша ауыл шаруашылығы жұмыстарын ғылыми сүйемелдеу мақсатында зертханалар желісі құрылды. Бүгін “мал шаруашылығының ғылыми-инновациялық орталығы” филиалының зертханасы сүт пен жемнің сапасын анықтау бойынша зертханалық зерттеу бойынша өз қызметін жүзеге асырады.

Филиал зертханасы ISO/IEC 17025-2009 “сынау және калибрлеу зертханаларының құзыреттілігіне қойылатын жалпы талаптар” және “өлшеу құралдарын калибрлеу және өнімді сынау кезінде белгісіздікті бағалау” СТРК ISO / IEC 17025-2009 сәйкес аккредиттеу туралы аттестатқа ие, сондай-ақ “ақпараттық-талдау жүйесі” курсынан өткендігі туралы сертификаттары бар.»

Жоспарланған аккредиттеу:

  • ҚР СТ ISO / IEC 17025-2018 “сынау және калибрлеу зертханаларының құзыреттілігіне қойылатын жалпы талаптар”»
  • МЕМСТ ISO/IEC 17043-2013 “сәйкестікті бағалау. Біліктілікті тексеру жүргізуге қойылатын негізгі талаптар»

Зертхана мемлекеттік стандарттармен бекітілген әдістемеге сәйкес зерттеулер жүргізеді: ГОСТ 25966-83 “асыл тұқымды ауыл шаруашылық малдары” және “малдың асыл тұқымдық құндылығын бағалау және өсімін молайту бойынша нұсқаулықтарды бекіту туралы”, ГОСТ 31449-2013 “шикі сиыр сүті”, ГОСТ 32255-2013 “сүт және сүт өнімдері. Инфрақызыл анализаторды қолдана отырып, сәйкестендірудің физикалық-химиялық көрсеткіштерін анықтаудың аспаптық экспресс-әдісі»

Біліктілікті арттыру курстары: зертхана қызметкерлері жыл сайын біліктілікті арттыру курстарынан өтеді, ISO/IEC 17025-2018 “сынау және калибрлеу зертханаларының құзыреттілігіне қойылатын жалпы талаптар” және “өлшеу құралдарын калибрлеу және Өнімді сынау кезінде белгісіздікті бағалау” бойынша сертификаттары бар, сондай — ақ “ақпараттық-талдау жүйесі”курсынан өткендігі туралы сертификаттары бар.

Зерттеу түрлері

Жемді зертханалық зерттеу

Азықты зертханалық зерттеу – бұл азықтық және энергетикалық құндылығын анықтау (ақуыз, май, клетчатка, ылғалдылық, күл, макро және микроэлементтер, витаминдік және аминқышқыл құрамын анықтау), сондай-ақ азықтың қауіпсіздігін бақылау.

Сүт сапасын зертханалық зерттеу

Сүт сапасын зертханалық зерттеу – сүттің құрамы мен қауіпсіздігін 22 көрсеткіш бойынша анықтау талдауы.

Құрал-жабдықтар

Сүт және жемшөп сапасын бағалау зертханасының жұмысында ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасын анықтау үшін технологиялық жабдық саласындағы көшбасшы FOSS Analytical (Дания) компаниясының қазіргі заманғы жабдықтары қолданылады: сүттің физикалық – химиялық қасиеттерін анықтауға және кетон денелерінің құрамы бойынша зат алмасу жағдайына мониторинг жүргізуге мүмкіндік беретін, азықтандыру деңгейі-несепнәр құрамы бойынша және алмасудың денсаулық жағдайы-соматикалық жасушалардың саны бойынша.  Сондай-ақ, nirs DS2500 ИК-анализаторы және 1-4М исп.700 Лактан сүтінің анализаторы бар.

Автоматтандырылған өлшеу кешені

CombiFossFT + ИК-анализаторы екі компоненттен тұрады: Milkoscan FT+ және Fossomatic 6000.

Сүт анализаторы Лактан 1-4М исп. 700

Сүт сапасын бақылау бойынша “Лактан 1-4М” автоматтандырылған өлшеу кешені исп.700. Талданатын сынамаларды дайындау және беру процесін автоматтандыру есебінен келіп түсетін шикізатты жылдам бақылауды қамтамасыз ете отырып, кешен талдау жүргізуге арналған уақытша және материалдық шығындарды азайтады.
Бір сынаманың өлшеу уақыты-тек 1 минут. Сынамаларды автоматты түрде беру үшін транспортер есебінен талдау процесінде лаборанттың жұмыспен қамтылуы ең аз болады.
“Лактан 1-4М” автоматтандырылған өлшеу кешені исп. 700 майдың, ақуыздың, СОМОНЫҢ, қосылған судың массалық үлесін және сүттің сынамасындағы қату нүктесін анықтайды

Milkoscan FT+

Сүттің физикалық көрсеткіштерін анықтауға арналған автоматтандырылған жоғары жылдамдықты құрал (қату нүктесі, тығыздығы, электр өткізгіштігі және т.б.) және оның химиялық құрамын (май, ақуыз, лактоза, несепнәр, кетон денелері және т. б.). Құрал азықтандыру рационындағы протеин деңгейін және сауын малдардың денсаулық жағдайын бақылауға мүмкіндік береді .

Fossomatic 6000

Талдағыш тікелей лазерлік цитометрия әдісімен соматикалық жасушалар санын есептеуге арналған. Соматикалық жасушаларды есептеу сауын табындарының клиникалық және субклиникалық маститтерінің алдын алу және мониторингі үшін негіз болып табылады. Жүргізілген сүтке жүргізілген талдау нәтижелері бойынша зертханада сүт құрамы, желіннің денсаулық жағдайы туралы есептер дайындалады және сүт шаруашылығы технологиясын жақсарту бойынша ұсыныстар ұсынылады. Өлшеу диапазоны кемінде 10 000 000 жасуша мл.

Сүтті зоотехникалық бақылау құрылғысы (УЗКМ)

Сүтті зоотехникалық бақылау құрылғысы (УЗКМ) әрбір сиырдың сүт өнімділігін жеке анықтау үшін сиырларды бақылай сауу кезінде, зертханалық зерттеулерге сүттен сынама алу мүмкіндігімен пайдаланылады. Ол үшін үш жағдайы бар кран қарастырылған: сынама алу, сүтті сүт құбырына құю және сауылымды өлшеу жағдайы.

Осы заманауи құралдардың артықшылықтары:

  • барлық негізгі сапа көрсеткіштері бойынша сүтті автоматты режимде кешенді талдау;
  • талдаудың жоғары дәлдігі мен шынайылығы;
  • жоғары өнімділік;
  • дайындау (қыздыру және араластыру) және сынама берудің автоматтандырылған процесі;
  • уақыт пен шығын материалдарын айтарлықтай үнемдеу;
  • персонал тарапынан ең аз күш-жігер мен назар;
  • орыс тілінде компьютер және бағдарламалық қамтамасыз ету көмегімен жүйені басқару: деректерді алу және өңдеу, есептерді қалыптастыру.

Бұл жабдық сүттің физикалық-химиялық қасиеттерін ғана емес, сонымен қатар кетон денелерінің құрамы бойынша зат алмасу жағдайына, несепнәр құрамы бойынша азықтандыру деңгейіне және соматикалық жасушалардың саны бойынша желіннің денсаулық жағдайына мониторинг жүргізуге мүмкіндік береді.

CombiFoss FT + ИК-талдағышқа сүтті талдау кезінде алынатын физикалық-химиялық қасиеттерінің көрсеткіштері:

  1. Май
  2. Ақуыз
  3. Құрғақ зат
  4. Қату нүктесі
  5. Несепнәр
  6. Белсенді қышқылдығы (рН)
  7. Соматикалық жасушалар
  8. Электропроводимость
  9. Бета-оксимай қышқылының құрамы
  10. Казеин
  11. Лимон қышқылы
  1. Еркін май қышқылдары
  2. Моноқанықпаған май қышқылдары
  3. Полиқанықпаған май қышқылдары
  4. Қаныққан майлы қышқылдар
  5. қанықпаған май қышқылдары
  6. Ацетон
  7. Құрғақ майсыздандырылған сүт қалдығы
  8. Нормаланбаған үлгінің спектрі
  9. Май қышқылы С 16
  10. Май қышқылы С 18

22. Протеиннің табиғи

NIRS DS 2500

Foss Analytical (Дания) компаниясы шығарған nirs DS2500 Инфрақызыл анализаторы, ол азықтың құрамы мен қоректілігін жоғары дәлдікпен анықтауға мүмкіндік береді. Зертханада ірі, құнарлы жем, Күнжара және шроттарды зерттеуге болады. Сүрлемде және пішінде, қоректіліктің негізгі көрсеткіштерінен басқа, ұшпа май қышқылдарының қышқылдығы мен құрамын анықтауға болады

ЗЕРТТЕУ ӘДІСІ

NIRS DS2500-да жақын инфрақызыл шағылысудың спектроскопия технологиясы қолданылады. NIRS зерттеулер азық құрамы туралы құнды ақпарат береді: қант, крахмал, протеин, клетчатка (бейтарап-детергентті клетчатка, қышқыл-детергентті клетчатка, шикі клетчатка) және майлар. Бұл анализатор азықтың химиялық құрамы туралы шынайы ақпаратты ғана емес, сонымен қатар қоректік құндылығы туралы ақпаратты да алуға мүмкіндік береді.

NIRS КЛАССИКАЛЫҚ ӘДІСТЕРМЕН САЛЫСТЫРҒАНДА

NIRS келесі артықшылықтары бар:

Жылдамдығы: “КазНИИЖиК” ЖШС “мал шаруашылығының ғылыми-инновациялық орталығы” филиалының nirs сүт және жемшөп сапасын бағалау зертханасында-талдау жалпы 60 секунд және құрғақ затты анықтау үшін бір тәулікке жуық уақыт алады.
Жоғары дәлдік: автоматтандырудың жоғары деңгейіне байланысты адам факторының әсері алынып тасталды.
Тазалық: химиялық реагенттер пайдаланылмайды.
Бұзылу жоқ: зерттелетін материал басқа көрсеткіштерді (референттік әдістермен) зерттеуге жарамды болып қалады.
Арнайы тауаша: NIRS классикалық әдістер көп уақыт алатын параметрлерді рутинді жаппай зерттеу үшін өте ыңғайлы және тиімді.
“КазНИИЖиК “ЖШС” мал шаруашылығы ғылыми-инновациялық орталығы ” филиалының сүт және жем сапасын бағалау зертханасында»

NIRS АРҚЫЛЫ КЕЛЕСІ ЖЕМ ПАРАМЕТРЛЕРІН ӨЛШЕЙДІ:

  • Шикі протеин
  • Крахмал
  • Қант
  • Шикі майлар
  • Шикі клетчатка
  • NDF: бейтарап-детергентті клеткалы
  • ADF: қышқыл-детергентті талшықтар
  • Сірке қышқылы
  • Сүт қышқылы
  • Май қышқылы және т. б.

Зертхананың жоспары

Су мен топырақты зерттеу

Қан сарысуын серологиялық зерттеу

Биоматериалдарды зерттеу

Мемлекеттік қолдау

“Асыл тұқымды мал шаруашылығын дамытуды, мал шаруашылығы өнімінің өнімділігі мен сапасын арттыруды субсидиялау қағидаларына” (Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2018 жылғы 15 маусымдағы № 256 бұйрығы) сәйкес сүт өндірісін арзандату бағыты бойынша мемлекеттік субсидиялар алу үшін оның май, ақуыз және соматикалық жасушалар көрсеткіштері бойынша зертханалық талдауы критерийлердің бірі болып табылады.
Кешкі және таңғы сауу кезінде сүттің сапасын анықтау әдістемесіне сәйкес біздің мамандар сүтті зоотехникалық бақылау құрылғысының (УЗКМ) көмегімен сүттің орташа сынамасын іріктеп алады.

Қызметтер

Қызметтердің толық тізімімен мына сілтеме бойынша танысуға болады

Зертхананың мекен-жайы

010000, Астана қ., Байқоңыр ауданы, Пушкин к-сі, 37/1;               

 8 (7172) 72-95-06 (108) +7 707 307 48 93           

 laboratory@niczhiv.kz

“Мал шаруашылығының ғылыми-инновациялық орталығы” филиалы “КазНИИЖиК” ЖШС өзара тиімді шарттарда сүттің химиялық құрамына талдау жүргізуді және республиканың барлық сүт шаруашылықтары үшін соматикалық жасушаларды есептеуді ұсынады.

Сүт және жемді талдау бойынша қосымша ақпарат

Сүтті талдау не үшін қажет?

Сүтте май, ақуыз, несепнәр, кетон денелері мен соматикалық жасушалардың құрамын тұрақты талдау жануарлардың денсаулық жағдайы туралы қажетті ақпаратты алуға және ұзақ мерзімді перспективада оны жоспарлы жақсартуға мүмкіндік береді.

Сүт құрамына және оның сапасына көптеген факторлар әсер етеді,бірақ олардың ішіндегі ең маңыздысы сауын сиырларды азықтандыру және ұстау болып табылады.

Дұрыс тамақтанбау жануарлардың денсаулығына көптеген бұзылуларды тудыруы мүмкін (ацидоз, кетоз т.б.). Сүт өнімділігінің ұлғаюымен зат алмасудың бұзылу қаупі артады. Алайда, бұл өнімділігі жоғары сиырлар өнімділігі төмен жануарларға қарағанда жиі ауырады дегенді білдірмейді. Жоғары надоя рационды дәл есептеуге, сондай-ақ өнімділіктің маңызды көрсеткіштерін бақылау мен талдауға негізделуі тиіс.

Май, ақуыз, несепнәр, кетон денелері және соматикалық жасушалар, сондай – ақ сауылған сүт мөлшері-сүт шаруашылығын табысты жүргізу үшін үнемі бақылау қажет болатын көрсеткіштер.

Әрбір сүт кәсіпорны ай сайынғы бақылау сауу негізінде осы көрсеткіштерді ала алады.

Талдау принциптері

Протеинді азықтандыру деңгейін және сүт құрамының көрсеткіштері бойынша сауын сиырлардың денсаулық жағдайын талдау принциптері:

Сүт құрамын талдау айына бір рет бақылау кезінде алынатын әрбір сиырдан жеке сынама бойынша жүргізіледі;

Сүт құрамын талдау барлық табын бойынша немесе өнімділік топтары бойынша жүргізіледі (<100 күн, 100-200 күн ,> 200 күн лактация);

Зерттеу нәтижелері статистикалық өңдеу жүргізілгеннен кейін талданады, өйткені сүт құрамының көрсеткіштері әр жануарда ерекшеле

Сүтті талдау әдісі

“Мал шаруашылығының ғылыми-инновациялық орталығы” филиалы “КазНИИЖиК” ЖШС сүт құрамына талдау және маститтерді, кетоздарды ерте диагностикалауды жүргізуге, протеинді азықтандыру деңгейін анықтауға мүмкіндік беретін заманауи жоғары өнімді инфрақызыл MilkoScanFT+ және FossomaticFC анализаторларында соматикалық жасушаларды есептеуді жүргізеді.

  • Маститтерді ерте диагностикалау
  • Fossomaticfc жабдығының көмегімен сүттегі соматикалық жасушаларды есептеу сүт табынындағы сиырлардың денсаулық жағдайы туралы маңызды ақпарат алуға мүмкіндік береді.
  • Мастит-ветеринариялық қызмет көрсетуге, антибиотиктерді сатып алуға, күюдің азаюына, пайданың азаюына, малдың сапасын жоғалтуына және жарамсыз болуына әкелетін сүт өнеркәсібіне арналған қымбат ауру
  • соматикалық жасушалар саны мың бірлік
  • Сурет-бір басына/жылына кг сүттің жоғалуы
  • Соматикалық жасушаларды тұрақты бақылау маститпен байланысты жағымсыз жоғалтуды болдырмауға көмектеседі.

Соматикалық жасушалар ақ қан торы (лейкоциттер)және секреторлық тіннің жасушалары (эпителий жасушалары) болып табылады.Сау сүт безіндегі соматикалық жасушалар саны шамалы.Алайда инфекция немесе жарақат алған кезде организм зақымдану ошағында соматикалық жасушалардың айтарлықтай мөлшерін бөле бастайды. Сондықтан соматикалық жасушалар саны сүт безі мен сүт сапасының жалпы танылған көрсеткіші болып табылады. Мастит клиникалық(соматикалық жасушалар саны > 1 млн.) немесе субклиникалық (құрамында содержаниесоматикалық жасушалар саны 200 000-нан бастап (шекті рұқсат етілген құрамы 1 млн. – ға дейін) болуы мүмкін.

Неге сүтте несепнәр анализін жасау керек?

Сүттегі несепнәр құрамы туралы ақпарат фермерлер үшін оңтайлы рационды анықтау және азық қоспасындағы протеиннің қажетті деңгейін қамтамасыз ету кезінде ерекше құнды болып табылады.

Сиыр сүтті барынша өндіру үшін тиісті құрамы бар азық алуы тиіс.Алайда, малдың қажеттілігінен асатын ауыл шаруашылығы сүт өндірісін ұлғайтпайды, бірақ қосымша шығындарға әкеледі.

Сүттегі май / ақуыз арақатынасымен бірге несепнәр құрамы энергия мен ақуыз арасындағы дұрыс тепе-теңдік қамтамасыз етілгендігін көрсетеді

Азықтың жеткіліксіз энергетикалық құндылығы лактацияның ерте сатысында сиырларда кетоз тудыруы мүмкін, ал несепнәрдің жоғары деңгейі Шәует пен эмбриондар үшін уытталған және жануарларды қайта ұрықтандыруға және ұрықтандыруға әкелуі мүмкін.Мочевина деңгейі, сондай-ақ зәрде азотты бөлу арқылы сүт табынына қоршаған ортаның әсерін қадағалауға көмектеседі.

Қазіргі жағдайда жоғары өнімді сүт сиырларында ақуыз алмасуының бұзылу проблемасы жиі кездеседі, бұл сүт өнімділігінің, өсімін молайту көрсеткіштерінің төмендеуіне, әртүрлі аурулардың пайда болуына және соның салдарынан малдың ерте шығуына себеп болуы мүмкін.

Мұндай бұзылыстарды уақтылы анықтау үшін қандағы немесе сиыр сүтінде несепнәр мөлшерін бақылау ұсынылады. Несепнәр, өз басқа қызметтерінің арасында Жануарлардың метаболизмінде пайдаланылған азотты тасымалдаушы ретінде негізгі рөл атқарады. Несепнәр концентрациясы деңгейінің нормадан кез келген ауытқуы өнімділіктің төмендеуі, бауыр ауруларының пайда болуы, репродуктивті функциялардың бұзылуы және т. б. сияқты әртүрлі бұзушылықтарға әкелуі мүмкін.

Несепнәр концентрациясының деңгейі жануардың метаболизмінің тиімділігі туралы пайдалы ақпарат береді — ол ақуыздың жетіспеушілігін немесе артық тұтынуын көрсете алады. Сондықтан несепнәр концентрациясының тұрақты мониторингі өндірушілерге энергия-протеин арақатынасы бөлігінде рациондардың теңгерімділігін бақылауға және болашақта қаржылық шығындардың алдын алуға мүмкіндік береді.

Несепнәр концентрациясының жоғары деңгейі ферментацияға қажетті энергияның жетіспеушілігінен ас қорыту процесінің функционалдық бұзылуының себебі болуы мүмкін. Бір жағынан белоктардың және екінші жағынан көмірсулардың тыртығындағы ыдырау процесі де бұзылуы мүмкін. Несепнәрдің артығы ірімшік өндіруге арналған сүттің сапасын төмендетуі мүмкін.

Сүттегі несепнәр мөлшерінің төмен болуы, өз кезегінде, өнімділіктің төмендеуіне, сондай-ақ жануарлардың фертильділігі проблемаларына себеп болуы мүмкін.

Несепнәр қалай пайда болады?

Несепнәр болып табылады түпкі өнім ақуызды алмасу. Сиыр азығын тұтыну барысында құрамында тыртықты бактериялардың әсерінен сіңірілетін протеин бар аммиакқа дейін ыдырайды және микробиальды протеинге айналады, ол өз кезегінде сүт өндіру үшін қабықты пайдаланады. Пайдаланылмаған аммиак тыртықтың қабырғалары арқылы сіңеді, ол жерден бауырға жеткізіледі, онда несепке айналады немесе несеппен шығарылады, немесе сілекей арқылы тыртыққа кері қайтарылады. Сондықтан микробиальды протеин тыртықта пайда болған сайын, соғұрлым аз аммиак қанға түседі. Микробиальды протеиннің көп мөлшері рубцадағы қайнатылатын протеин мен оның синтезі үшін жеткілікті қол жетімді энергия арасындағы оңтайлы арақатынаста ғана түзіледі. Яғни, егер тыртықта протеинді өңдеу үшін энергия жеткіліксіз болса, онда ол несеппен және сүтпен ішінара бөлінеді. Осылайша, сүттегі несепнәр құрамына талдау жүргізу протеин мен энергия бойынша рационның теңгерімділігін бағалаудың, сондай-ақ қоректік заттарды игеру мен тасымалдаудың тиімді құралы болып табылады.

Алынған нәтижелерді қалай түсіндіру керек?

Сүттегі несепнәр деңгейін тұрақты бақылау мамандарға азықтық рационның протеинді құрамдастарын есептеуге және табынның өсімін молайтумен байланысты ықтимал теріс салдарлардан аулақ болуға мүмкіндік береді.

Сүттегі ақуыздың орташа мәні (3,2-3,6%) кезінде несепнәрдің оңтайлы құрамы 15-30 мг/100 мл құрайды.

Төменде сүттегі несепнәр мен ақуыздың тәуелділік кестесі, сондай-ақ рациондағы ақуыз-энергетикалық теңгерім бұзылуының ықтимал салдарлары келтірілген.

Сүт ақуызы, %

 

Сүт несепнәр мг / 100 мл

Себептері

Ықтимал

салдары

 

Шешу жолдары

Төмен

3,20

      15

– энергияның жетіспеушілігі;

– тыртықта және ішекте сіңірілген протеинмен жеткіліксіз қамтамасыз ету

Бауырға жүктеме, жасырын ағу, баяу ацетонемия, жұмыртқа қуығының баяу шығуы, киста, сары дене, несептің сіңуі, тұяқтармен проблемалар, өнімділіктің төмендеуі

Негізгі азықтың сапасын жақсарту; азықты тұтыну мөлшерін, сондай-ақ рациондағы протеин мөлшерін арттыру; лактация соңында сиырларды тамақтандырмау

 

15тен 30 дейн

– ішекте сіңірілген протеинмен және энергиямен жеткіліксіз қамтамасыз ету

 

Негізгі азықтың сапасын жақсарту; азықты тұтыну мөлшерін арттыру;

 

35

– энергия жетіспеушілігі және рубцада сіңірілмейтін ақуыз,

 

– бұл ретте рубцада пісірілген протеиннің артық болуы

Кисталар, сұйық орындық, тұяқтар аурулары

Негізгі азықтың сапасын жақсарту; азықты тұтыну мөлшерін арттыру; рубцада ыдыратылмаған протеиннің (жүгері, құрғақ жом) үлесі жоғары энергияға бай азықты пайдалану)

3,20 дейін 3,60

15

– рубцада ыдырайтын протеиннің жеткіліксіздігі

Аналық бездің нашар жұмыс істеуі, несептің сіңуі

Тыртықта ыдырайтын протеиннің құрамын арттыру

 

 

15-тен 30-ға дейін

– ретпен тамақтандыру

 

 

 

35

– тыртықта пісірілген протеиннің артық болуы

Бауырға, кистаға түсетін жүктеме

Тыртықта пісірілген протеин жемдеріндегі ұстауды азайту

Жоғары

 

> 3,60

15

– энергияны қайта молықтыру;

 

– шикі протеиннің жеткіліксіздігі

Семіздік, тығыз нәжістер, ауыр босану, ацетонемия, қалпына келтіру мәселелері

Лактацияның соңғы кезеңінде концентраттар санын азайту; жүгері сүрлемінің санын азайту; құрамында ыдыратылмайтын протеиннің жоғары үлесі бар ақуызға бай шикізатты пайдалану

 

15-тен 30-ға дейін

– артық энергия

 

Лактацияның соңғы кезеңінде концентраттар санын азайту; жүгері сүрлемінің санын азайту; пішеннің құрамын арттыру

 

35

– энергия мен ақуызды қайта молықтыру

Жатырдың жұғуы, желіннің ісінуі, киста, жатырдың жатуы, бауырдың зақымдануы, Жем қабылдаудың төмендеуі

Лактацияның соңғы кезеңінде концентраттар мен шикі протеин мөлшерін төмендету; жүгері сүрлемінің санын азайту

Кетоз

Ірі қара малдың кетозы шаруашылықтарға сүт өнімділігінің 50-70% – ға төмендеуі, жануарларды пайдалану мерзімінің 3-4 жылға дейін қысқаруы, өсімін молайту қызметінің бұзылуы, жануарлардың массасының жоғалуы нәтижесінде үлкен залал әкеледі. Кетонды заттар плацента арқылы еніп, түсік тастауды, өлі тууды тудырады,ал жалпы әлсіздік белгілері бар туылған бұзаулар әртүрлі ауруларға оңай және тез ұшырайды.

Кетоз іс жүзінде тек қана клиникалық кезеңде диагностикаланады-азықты тұтынуды төмендету, жануарлардың мінез-құлқының өзгеруі, тыртықтың толымдылығы.

“КазНИИЖиК” ЖШС “мал шаруашылығының ғылыми-инновациялық орталығы” филиалының қолда бар жабдығы сүттегі кетон денелерінің деңгейі бойынша субклиникалық кетозға ерте диагностика жүргізуге мүмкіндік береді. Бета-гидроксибутират (ВНВ) немесе Бета-оксимай қышқылы кетоз кезінде түзілетін кетон денелерінің негізгі компоненттерінің бірі. Оның сүттегі жоғары деңгейі энергетикалық теңгерімсіздіктің сенімді индикаторы (Geishauser, 1998).

“«Қазақ мал шауашылығы және жемшөп өндірісі ғылыми -зерттеу институты» жауапкершілігі шектеулі серіктестігінің « Мал шаруашылығы ғылыми -инновациялық орталығы» филиалы өзара тиімді шарттарда сүттің химиялық құрамына талдау жүргізуді және республиканың барлық сүт шаруашылықтары үшін соматикалық жасушаларды есептеуді ұсынады.

Close Menu
Вопрос эксперту
Вопрос эксперту